2009 m. kovo 21 d., šeštadienis

Paskutiniai žmonės ir legendos

Dabar patieksiu vieną ilgą triadą apie paskutinius žmones arba legendas. Kaip sakant, bus lyginamoji analizė :)
Prieš metus pasirodė "I am Legend". Tikriausiai visi esate matę (o kas ne - džiaukitės). Bet pradedame nuo pradžių.
1954 m. Richard Matheson (Sthepeno Kingo įkvėpėjas) su savo romanu "I am Legend" pradėjo begalinę zombiadą, kuri iki šiolei vis dar gyva. Ironiška, kad tik romane buvo aiškiai susidurta su VAMPYRAIS, o ne ZOMBIAIS (visgi tai du skirtingi dalykai), o visi trys filmai reprezentavo zombius arba suzombėjusius vampyrus. Romanas išties nerealiai geras. Ir jei Richard Matheson laikomas pirmuoju modern vampire žanro rašytoju, tai dideli aplodismentai. Bėda tik tame, kad jį blogai interpretuoja. Ir kad pasekėjai nusivažiavę.
Kas man labai patiko šiame romane (būtinai įsigykite - mūsų "Obuolys" išleido jį) - tai labai logiški (arba kvazilogiški) vampyrizmo paaiškinimai.



Taigi, po 10 metų pasirodo pirmoji adaptacija "The Last Man on Earth" su karūnuotu siaubo karaliumi Vincent Price (och, vien dėl jo verta žiūrėti!). Labai įdomu pasižiūrėti, kaip tuometinis režisierius įsivaizdavo ateitį, nes beveik nieko nepakeitė. Šaunuolis, nes pasaulis visgi nesikeičia taip sparčiai, kaip daugelis tikėjosi (juk daug matėme futuristinių 2000 - ųjų metų versijų :D).
Šioje versijoje dar aiškus vampyrizmas, nes matome net ir specialias medinių kuolų gaminimo stakles :D Šiaip labiausiai rekomenduojama versija iš visų. Žinoma, knyga privaloma :) Beje, pavadinimas tikriausiai bus pasiskolintas iš antro/trečio dešimtmečio komedijos "The Last Man", kurioje paskutinis pasauly VYRAS (taip, ne žmogus, bet vyras) liko tarp moterų (feministinė apokalipsė?:D). Matyt, režisierius suuodė iš kur tokią pirminę idėją galėjo pasigauti ponas Mathesonas. (beje, yra ir naujų ano filmo versijų). Beje, po kelių metų pasirodė labai panašus filmas "Night of the Living Dead".

Antroji versija pasirodė vos ne už dešimt metų po pirmosios. Ir jau pavadinimas toks įmantresnis (kaip sakant, ne kievienas durnas amerikietis supras ką reiškia omega). Ši versija savo "ateitiškumu" tikriausiai buvo artimiausia ir realiausia pagal romaną (rašytojas taikėsi į aštuntą dešimtmetį). Ši versija tikriausiai buvo labiausiai įsimintina populiariojoje kultūroje. Jos parodijų daug, o viena geriausių simpsoniška helovyninė (kažkuri) serija. (Jei kam reikia tikslios serijos, parašykite, susirasiu pas save). Čia, deja, jau vampyriškumas neakcentuojamas. Tie vampyrai - tik degradavę žmogeliai, nusiritę į ankstyvuosius viduramžius, kurie įsivaizduoja, kad jie yra Dievo rūstybės įrodymas (kas mirė, tai jau mirė), o jie yra tos bausmės gyvas įrodymas, todėl turi atkurti senąją tvarką - pasaulis be elektros, ginklų (prohipiai?), medicinos ir t.t. O Nevilis yra mirusiojo pasaulio liekana, velnias (fonetiškai kaip panašiai skamba [nevil] ir [devil]), kurį reikia sunaikinti. Ir tiems primatams sunkiai sekasi (nestebina). Šiaip filmas labai ekcentriškas, elegantiškas, kaip sakant, tikras hipių laikų filmas. Net tie viduramžiški vampyrai su madingais akiniais. O jau kas mane prajuokino XDDD Pažiūrėkite, kaip tie saulės šviesai jautruoliai išbąla XD
Bet šiaip filmo pavadinimas čia nepasiteisino, nes po Nevilio liko dar ir krūvelė gyvų vaikų. Ankstesnėje versijoje kaip ir knygoje buvo aišku, kodėl jis paskutinis žmogus arba legenda - nes paskutinis neapsikrėtęs žmogus. Šioje versijoje Nevilio skiestas kraujas buvo vaistas tiems, kas apsikrėtę, ir nors gale jo kraujas išsiliejo į fontaną (gi tiek daug to vaisto :D), bet žmonės nepastebėjo to ir išvažiavo tik su mažu buteliuku jo paties skiesto kraujo XDDD


Na, ir naujausia versija - tai visiška "The Omega Man" transformacija. Ir raudonas blizgantis automobilis, ir manekenai - pašnekovai ir t.t. Beje, ankstesniame filme Nevilis buvo baltaodis, o jo kompanjonė - juodaodė, o čia jau apsiverčia situacija ir baltaodė - kompanjonė. Čia dar galime palyginti ir juodaodžių statuso keitimąsi :D Romane ir pirmoje versijoje jų nėra. Antroje jau atsiranda. O dabar jau net LEGENDA tampa XD Taip, labiausiai ir sunervino mane šitas filmas, kad Nevilis tampa legenda, nes atrado vaistą! Wow... Tikrai pasaulis jį prisimins už tą vaistą... O jau vampyrai čia tai išvis. Net zombiams gėdą daro... Tarsi filmas įgautų geresnę kokybę už tai, kas geriau pateiks kažką šlykštesnio? O išvis keista, kad šis filmas turi dvi pabaigas. Viena išvis tokia trenkta su drugeliais - paikumo viršūnė. O kitos moralas - primatiški monstrai irgi gali mylėti! Ir kas blogiausia, tai bus tęsinys... Ir ką ten dar tęsti? Gi Nevilis mirė... Matyt, stebuklingai prisikels ir t.t. Ai, bet gi alternatyvioje pabaigoje nemirė -.- Oi, kaip nelaukiu... Pats filmas labai panašus į "28 Days Later", "28 Weeks Later" (girdėjau, kad kurs "28 Months Later", bet gal jau nebebus "28 Years Later"), bet tai normalu, nes minėtieji filmai (kaip ir "Resident Evil", "Blade" serialas ir kiti zombiniai - virusiniai filmai) buvo inspiruoti šios istorijos šaknų.

Šiaip milijonas yra šios istorijos interpretacijų ir net tokių nežemiškai kvailų, kai pvz. paskutinis žmogus - M. Shelley Frankenšteinas ir t.t. Geriau net neminėti, kokio brūdo yra šiame pasaulyje. O visgi pati geriausia šio romano adaptacija yra Static - x klipas "Queen of the Damned" filmui "Cold".

Yra taip pat ir komiksas (kaip ir visokiausių kitų panašių zombiadinių vamyriškų filmų komiksai - jie, matyt, gerai sueina).

"The Last Man on Earth" Online
"The Omega Man" Online
"I Am Legend" Online

Įvertinimas: kuo naujesnis filmas, tuo baisesni vampyrai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin