2009 m. kovo 24 d., antradienis

Vampyrų princesė

Šitą straipsnį pavogiau iš savo kolegės, taip pat vampyrų mylėtojos, garbingais tikslais :D Aš pati dar nebuvau susipažinusi su šia asmenybe, tad pažindinu ir jus.


Visi, be abejo žino viduramžių veikėją Drakulą, kurį XIX amžiaus pabaigoje airis Bremas Stoukeris pavertė vampyru. Tačiau dabar kai kurie mokslininkai ėmė teigti, kad ne Drakula turėtų būti laikomas mitų apie vampyrus pradininku rytų ir vidurio Europoje.
Ši garbė priklauso XVIII a. Bohemijos princesei Eleonorai von Schwarzenberg. Čekijos Česky Krumlovo mieste archeologai rado keletą įdomiai palaidotų skeletų, kurie aiškiai rodo to laikmečio paprotį gintis nuo vampyrų, persmeigiant lavonus arba nukentant jiems galvas ir jas padedant tarp kojų. Tyrimai parodė, kad skeletai yra iš XVIII amžiaus pradžios, to meto, kai Rytų Europoje siautė vampyrų isterija.
Česky Krumlovo pilies archyvuose buvo rasta medžiagos, parodančios ryšius su Stoukerio romanu. Nepaskelbtas orginalus pirmasis knygos skyrius pasakoja istorija apie Krumlovo regiono princesę, kuri sudarė sąjungą su vilkais ir nemirusiasiais.
Vampyriškosios isterijos metu XVIII a., Krumlovo pilyje gyveno labai keistas moteriškas personažas Eleonora von Schwarzenberg. Eleonora gyveno atsiskyrusi, augino vilkus ir buvo apsėsta magiškų vaistų gaminimo bei įvairių okultinių ritualų. Kai mirė 1741 m. nuo neva paslaptingos ligos, Eleonorai vyresnybė įsakė atlikti skrodimą, ko tais laikais nebuvo daroma tokio aukšto rango asmenims. Buvo manoma, kad ji yra apsikrėtus vampyriškumo liga. Taip šitos moteriškės likimas įsirašė į istoriją.
Vienas pirmųjų vampyrų temą panaudojusių kūrinių buvo sonetas, parašytas Gottfried August Buerger, o vėliau cituotas Stoukerio. Buergeris buvo dažnas Krumlovo pilies svečias ir Eleonoros sūnaus pažįstamas. Soneto pavadinimas buvo paprastutis: "Eleonore".
Vampyrų princesė ne tik įkvėpė siaubo istorijų rašytojus, bet ir suteikia galimybę pažvelgti į laikus, kai vampyrai buvo laikomi labai tikrais ir realiais mūsų pasaulio gyventojais.
Net pats princesės portetas neapsiejo be paslapčių. Rentgeno tyrimas parodė, kad jos galva yra pripiešta vėliau, vadinasi, po jos mirties paveikslas buvo nukirsdintas?


Gottfried August Buerger Lenore.

Jeigu susidomėjote, daugiau galima išgirsti per Viasat History Channel.

1 komentaras:

  1. dar galima prideti, kad moteriske, negaledama pastoti gere "stebulkingaji" vilkiu piena, o jas pacias laike pilyje, taip gerai siurpinda miestelio dar viduramziskos vaizduotes gyventojus. ir nors pasimirojo vienoje, nebuvo laidojama seimos kape, o greitai pargabenta i cesky krumlova ir uzbetonuota po baznycios altorium. is cia ir the dead travel fast:DD i love such stuff :D=

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin