2009 m. balandžio 13 d., pirmadienis

Tikroji gotika - John Polidori ir Lord Ruthven

Iki "Drakulos" vampyrai buvo tikrai populiarūs ir vienas pirmųjų hitų buvo - Johno Polidorio "The Vampyre" (čia galite paskaityti visą novelę), kuris laikomas kaip pirmasis anglų vampyriškas kūrinys. Kurį laiką tai buvo laikomas lordo Byrono kūryba, o kai atskleidė, kad tai J. Polidorio darbas, jis buvo labai supeiktas kritikų. Na, bet visuomenėje lordas Ruthvenas tikrai kaitino visų fantazijas, ypatingai moterų. Be to, visa žavuma tame, kad lordas Ruthvenas yra tikras lordo Byrono veidrodis. O tokie vyrai egzistavo! (Gal tebeegzistuoja?).
Tikriausiai daugelis esate skaitę A. Dumas "Grafą Montekristą" (kam neteko, rekomenduoju!). Bent jau aš šiame romane pirmiausiai susipažinau su lordu Ruthvenu. A. Dumas gražiai sužaidė su tuometiniu geidžiamo vyro įvaizdžiu - paslaptingu keliautoju, kuris dailiai išbalęs, neatskleidžia savo tikrosios asmenybės, ir kuris labai myli moteris ;D Aš nuo tada ėmiau ieškoti Ruthveno. Iš tikrųjų A. Dumas, galima sakyti, dailiai įgrūdo visą J. Polidorio novelę į savo romaną. Paskaitysite - sulyginsite.
Apskritai lordas Ruthvenas ir Frankenšteinas yra artimi draugeliai. Tikriausiai būsite per anglų kalbos pamokas girdėję tą istoriją, kai lordas Byronas, Shelley šeima, Claire Clairmont ir J. Polidori vieną naktį susilažino parašyti po siaubo istoriją. Deja, iki galo nuėjo tik J. Polidori ir Mary Shelley.
Šios nakties interpretaciją galima pamatyti filme "Gothic" (beje, jame vaidina Julian Sands, kuris labai mėgsta vaidinti vampyriškuose filmuose, o Gabriel Byrne labiau pasižymėjęs kaip velnias). Man šis filmas labai patiko. Jame pilna gotikos vaizdų - net H. Fuseli "Košmarą" pamatysite.



Šiame kadre Byrono vampyriškas elgesys (prisiminkime, kad jis sukūrė vampyrišką poemą "Giaour"). Beje, visame filme Byronas elgiasi/apsimetinėja/yra a vampyre.



Neskaitant visų "Montekristo" ekranizacijų, aš kol kas ruthveniškumo radau tik "Gankutsuou". Oi, smagus anime... Verta žiūrėti (iš pradžių gali išgąsdinti animacijos kitoniškumas). Be to, kaip (ne)atsitiktinai "Gankutsuou" traileryje groja Čaikovskio sukurta muzika Byrono "Manfredui". Viskas, kaip visada, yra glaudžiai susiję... Ach, bet koks gražus šitame filmuke Montekristas (vis varvinu seilę, kai prisėdu prie brolio kompiuterio, kurio desktope "Gankutsuou" tema). Be to, grafą įgarsina J. Nakata, kuris įgarsina ir mūsų mylimą Alukardą :)



"Gankutsuou" Online

Įvertinimas: ir "Gothic" ir "Gankutsuou" vampyrai yra geresni už šiandieninius populiariuosius variantus

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin