2009 m. spalio 18 d., sekmadienis

Lauksime prastesnio "Drakulos" tęsinio

"Bramo Stokerio 1897 metais parašytas romanas „Drakula“ šį mėnesį sulauks tęsinio, prie kurio sukūrimo prisidėjo rašytojo palikuonis, tikėdamasis atgaivinti šią originalią istoriją apie vampyrus.
Beveik 500 puslapių romanas „Drakula. Nemirusieji“ (Dracula: The Un–Dead) šiuo metu verčiamas į 17 kalbų. Šią knygą po šešerius metus trukusio neįtikėtino bendradarbiavimo parašė Kanadoje gyvenantis 51 metų buvęs treneris ir mokytojas Dacre'as Stokeris (Dakras Stoukeris) bei vampyrus įsimylėjęs niujorkietis filmų scenaristas – 39 metų Ianas Holtas (Janas Holtas).
„Kai žmonės galvoja apie Drakulą, jie įsivaizduoja išvaizdų (aktorių) Belą Lugosi (Belą Lugozį)“, – sakė gotų judėjimui prijaučiantis I.Holtas. Jis vilkėjo marškinėlius su garsaus vengrų kilmės aktoriaus, kuris praeito amžiaus 3–ame dešimtmetyje sukūrė Drakulos vaidmenį pirmojoje pagal B.Stokerio knygą sukurtoje Brodvėjaus pjesėje, taip pat 1931 metų filme.
„Drakula buvo visiškai ne toks. Jis buvo senas ir kuprotas, jo delnai buvo plaukuoti, tai pat jam dvokė iš burnos“, – I.Holtas aiškino naujienų agentūrai AFP duotame interviu.
„Jis buvo pakilęs iš kapo ir dvokė mirtimi, – pridūrė D.Stokeris. – Mes grįžtame prie originalių personažų.“
I.Holtas istorijomis apie vampyrus susižavėjo pamatęs Holivudo režisieriaus Franciso Fordo Coppolos (Frensiso Fordo Kopolos) 1992 metų filmą „Drakula“ (Dracula) ir sugalvojo parašyti tęsinį airių rašytojo XIX amžiuje sukurtai knygai.
Rinkdamas duomenis jis susisiekė su šios istorijos pagrindinio personažo istorinio prototipo – Transilvanijoje gimusio Valakijos princo Vlado III Drakulos – palikuoniais, aplankė Europos šalyse su vampyrais siejamas vietas, bendravo su mokslininkais ir įstojo į Transilvanijos Drakulos draugiją.
I.Holtas pasakojo 2003 metais nusprendęs pasitarti dėl romano tęsinio su Stokerių šeima, kuri romano „Drakula“ autorines teises prarado praeito amžiaus pradžioje.
Šiam projektui pritarė D.Stokeris – vienas iš daugelio artimų B.Stokerio giminaičių, kurie šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Kanadoje ir Jungtinėse Valstijose. „Jis turi Bramo genus ir pavardę“, – sakė I.Holtas.
Jiedu kartu išstudijavo originalaus Bramo Stokerio romano apmatus, sukūrė naujos istorijos siužetą ir išvystė personažus.
„Sugrįžome prie originalo, tačiau vien juo neapsiribojome“, – aiškino D.Stokeris.
Naujojo romano veiksmas vyksta 1912 metais, praėjus 25 metams po originalaus epistolinio romano finalo. Šioje istorijoje vaizduojami šiurpūs nužudymai Londone ir Paryžiuje, dėl kurių visoje Europoje prasideda vampyrų medžioklė ir atskleidžiamas „tamsos princo“ sėjamas siaubas.
I.Holtas ir D.Stokeris perskaitė Bramo Stokerio užrašus, kuriuose kruopščiai aprašoma aplinka, vaizduojama originaliame XIX amžiaus romane. Rašytojai atgaivino vieną iš ankstesnių personažų, taip pat pridėjo kelis naujus veikėjus, tarp jų Skotland Jardo detektyvą ir lesbietę vampyrų grafienę.
Tačiau dar reikšmingesnis buvo Dacre'o Stokerio sprendimas įtraukti į naujojo romano siužetą savo garsųjį protėvį.
„Jis buvo nesuprastas, paslaptingas – niekas nežino, kodėl jis parašė “Drakulą„, – aiškino rašytojo palikuonis. – Jis mirė nežinodamas, kokios sėkmės sulauks jo sukurtas legendinis veikėjas. Jo gyvenimas buvo kova.“
Šiuo metu taip pat vyksta derybos dėl naujojo romano ekranizacijos, nors rašytojai atsisakė nurodyti, su kuria studija.
Tačiau I.Holtas ir D.Stokeris sakė, jog norėtų, kad tame filme Drakulos vaidmenį sukurtų Johnny Deppas, o Catherine Zeta–Jones – kraugerę lesbietę grafienę."

Nežinau, nežinau... Prieš metus buvau labiau patenkinta šia naujiena nei dabar, kai sužinojau, kas visgi iš tikrųjų bus... Originalus smirdintis Dracula, lesbietės grafienės, Bramas - viskas vienoje košėje. Jau masiškai verčiamas tas romanas. Gal ir mūsų kokia leidykla iškart pagriebs išleisti?
Bet kad J. Deppas vaidintų? Per gerai jie nori. Dabar J. Deppas dirbs su T. Burtonu ir jo nauju vampyrišku filmu. Nebent tas lakstys per dvi ekranizacijas. Po to jis tikrai ims nekęsti vampyrų... Pažiūrėsim - pamatysim.

1 komentaras:

  1. uhhh.. dbr kai paskaiciau tai irgi man negera nuojauta xD irgi ta pati mintis buvo kaip ir tavo: smirdintis drakula ir vampyre lezbiete? kdl man atrodo kad as sita varianta jau buvau nesyki girdejus horror-porno filmuos xDD ir kad tokia ideja su tokiais veikejais isvystyt nepanasu kad butu reikeje labai jau su daug mokslininku sneket ir vazinet po rumunija... xD man cia vienai kazkodel pradejo zaku kvepet? t.y. smirdet xDDD ja jau geriau deppas neitu tokio filmo vaidint... nenoriu jo matyt kuproto, smirdincio ir su plaukuotom rankom xD cia jau butu zombis-vilkolakis o ne musu numyletas drakula... xD

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin