2010 m. sausio 8 d., penktadienis

"Daybreakers"

Šiandien savo dieną pradėjau su dviem nemirtingais filmais: "The Imaginarium of Doctor Parnassus" ir "Daybreakers" (kol sesijos vargai dar nespaudžia). Tiesą sakant, buvau absoliučiai įsitikinus, kad pirmasis filmas bus nepalyginamai geresnis už "Daybreakers". Bet aš klydau... Nesakau, kad prastas fantazariumas, tiesiog mane nustebino tie aušros kariai.
Taigi, utopiškai distopinis filmas apie pasaulį, kuriame vampyrai yra dominuojanti rasė. 2019 - ieji, praėjo tik dešimtmetis nuo tada, kai mutavosi šikšnosparniai, išėję į dienos šviesą ir taip užgimė naujoji vyraujančioji rasė. Suvampyrėję nemirtingieji siūlė žmonėms asimiliuotis. Tie, kuri nesutiko, tapo medžiojamais gyvuliais. Per dešimtmetį vampyrai susikūrė idealų pasaulį sau: pajungtos visos technologijos apsisauogti nuo saulės, nors dieną miestai tušti, tačiau gyvenimas verda požeminiame Subway tinkle. Tiesiog tobula, esi nemirtingas, kam pasisekė, jaunas, kam nelabai - senstelėjęs arba vaikas, tačiau turi viską. Išskyrus, maisto...
Žmogininkystė nepasiteisina ir kraujo bankas išsenka. Tik, deja, vampyrai nemiršta badu - jie mutuojasi į gobliniškas išperas (kraupus vaizdelis, palyginus su elegantiškais 60 - ųjų stiliaus vampyrais).
Pagrindinis vampyras, Edward Dalton (manau, šis vardas yra neatsitiktinai parinktas, tačiau man asmeniškai sukėlė daltoniškojo Mr. Rochesterio vaizdelį), su grupele mokslininkų bando išrasti dirbtinį kraujo pakaitalą, nes kraujo krizė žada visus paversti goblinais (dabar tiems vampyrams visai praverstų japoniškas "True Blood"). Tačiau žmogiškasis Edwardas, kuris buvo ne savo noru tapęs vampyru, susidūręs su išlikusių žmonių grupe, atrandą vaistą, kuris visam laikui vampyrą atverčia atgal į žmogų (daugelio tragikų svajonė).
Šnekant apie kinematografinius dalykėlius, buvo viskas labai gerai atlikta. Aš tikėjausi kažko panašaus į "30 Days of Night", tačiau čia gera aktorių grupė: Sam Neill, Willem Dafoe, Ethan Hawke (ačiū dievui, jau normaliai senstelėjęs), padarė labai gerą darbą. Ypač Neilas, matėsi, mėgavosi šiuo vaidmeniu. Vampyrų akys yra gintarinės spalvos. Hm, primena "Twilight", ar ne? Beje, filmo pradžia buvo kaip aliuzija į Claudijos iš IWTV istoriją: sudeganti vampyriukė, kurios gyvenimas pasirodė beprasmis amžinai likti vaiku. Muzika gera, buvo ir suspension scenų, nepaliko jokių loginių klaidų: jei jau vampyrai čia neturi atspindžio, tai net jei gerai įsižiūrėsi į neryškius atspindžius vitrinose, matyi tik kostiumai be galvų. Dažnai tokios detalės būna praleidžiamos pro akis. Ir filtrai geri uždėti. Beje, paprastai nemėgstu labai kaulėtų žmonių dideliuose ekranuose, bet šiam filmui ypač tinka pabadavę aktoriai su įdubusiais skruostais.
Filmas privertė mane susimastyti (o fantazariumas - griebtis brolių Grimų pasakų), ar visgi tikrai smagu būti nemirtingu, kai aplink tave vien nemirtingi? O jei dar nebelieka kraujo, kaip tuomet išgyventi (tiksliau, patenkinti amžiną troškulį, vedantį iki beprotybės)? Turbūt pirmąkart gyvenime įtikinamai pateikiamas variantas, kodėl žmonės yra geresnė išeitis gyventi nei vampyrai. Paprastai imamasi banalių opozicijų: vampyrai savaime blogis, žudikai, netobuli, nes negali išgyventi saulėje ar dar kas nors panašaus. Šįkart visgi pamatai, kad jei esi vampyras tarp vampyrų, tai tu jokių privilegijų neturi, nes esi supančiojamas apribojimų ir įstatymų kaip ir paprastas mirtingasis. O juk vampyrai ir simbolizuoja tą priešybę žmogiškiesiems įstatymams, laužymas jų... Ir ne veltui šiame filme buvo paminėta, kad daugelis žmonių sutiko tapti vampyrais, nes paprasčiausiai bijojo mirties...
Aš irgi bijau mirti... Bet visgi tame pasaulyje, kurį siūlo "Daybreakers" aš likčiau žmogumi... Tikriausiai, tūnočiau kraujo banke, pajungta kaip matricos batareika... Nors žinant mane, tikriausiai pati įkurčiau tą kraujo banką, kad tik save patenkinčiau :D
Taigi, mielieji, būtinai lėkite į "Daybreakers" (kaip tik sausio 13 d. Forum Cinemas bilietai bus tik po 9 Lt).
P.S. Aš tiesiog nustebus, kaip šis filmas apsiėjo be sekso scenų? Neįtikėtina (turiu omeny, net tarp eilučių jo nebuvo) :D



Įvertinimas: čia vampyrų įvaizdis yra tikrai šaunus, gražu žiūrėti. Na, tik neskaitant išsigimusių vampyrų:)

6 komentarai:

  1. man kažkodėl atrodo, jog tau su seksualiniu gyvenimu prastai..vos ne kiekvienam tavo aprašytam filme pasigendi arba smulkiai aprašai sekso scenas.Ne kiekvienas filmas turi būt panašus į pvz True blood, kur kas 5 min pasirodo ero detalių.Filmas ir be nuogybių gali būt geras.

    AtsakytiPanaikinti
  2. mielas anonime, gaila, kad taip tiesmukai suprantate ta mano minti :)
    as stebiuosi, kaip filmas made in AMERICA apsieina be sekso? paprastai populiarumo delei neisvengiamai liepia apsinuoginti aktoriams. ir tai padeda sumusti geresnisu box office rezultatus :)
    o dometis seksualiniais dalykais yra visai naturalu, kaip pasakytu senukas dr.kinsey :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nulekem paziureti to filmo. Ir zinai ka, as tikejausi geriau. Maniau jog filmas bus "svaresnis"- maziau kraujo, zarnu ir plesymo. Isivaizdavau ji kaip svaru, minimalistini fantastini filma. Ir galejo apsieiti be to siksnorparnio :)

    Siaip jau pradeta labai gerai- idomi ideja, saunu, kad parodo vampyrus kaip eilinius piliecius. Tik pabaigti kazkaip nepavyko, labai skubotai viska nukirpo.

    O pati ideja tai sauniai tspindi musu pasauli. Paziurejusi si filma pagalvojau, o ka mes darysim, kai pasibaigs nafta ir kiti resursai?

    Del sekso, tai dziugu, jog pasirode dar vienas filmas be to! Taciau as visai nepriestarauciau, jeigu rodytu daugiau nuogo Edvardo...;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. taip taip, ir aš mielai buciau isemus tuos mutantus, zarnas... gaila, kaip negali be to apsieiti dar kol kas dauguma vampyrisku filmu kaip jau gali be sekso :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. sunkus tas priklausomybes gydymas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man tai nelb patiko šitas :/ tie staigūs garsai ir šikšnosparniai iš kažikur pagąsdinimui - labai vaikiška... Žiauriai patiko tokios komiksiškos detalės: tiktrai, kuriuose vardai ir pavardės pranyksta afišose iš kurių galime susivokti kas vyksta tam laike ir toj vietoj, gatvėj sutinkamų piliečių bei kioskelininkių apdarėliai, ir tas plakatas "lets make vampire army" kur prasidėjus krizei buvo ranka pridėta "NOW WHAT?". Tokias vietas godžiai riju, na o scenarijus (nuo saulės atvirsta į žmones - wtf?), kaip lengvai pavirstama vampyru (nuo vieno įkandimo, čia neišdegtų mano planas būt žmonių landynės savininke, kuomet įdarbinčiau visus nuošidžius mazochistus, kurie geistų atsiduoti vampyrams (sex, blood& rock'n'roll kaip sakoma), nes visi mano darbuotojai po pirmo kliento pavirstų vampyrais! Kaip daryti verslą?? Dabar kai atsimenu visokias geras vietas tai ir visai nieko tas filmas atrodo, bet visgi... Kai vampyro nesimato veidrody, nejučia atsimenu Miręs ir tuo patenkintas, o tada jau apie filmą rimtai galvoti nebegaliu.

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin