2010 m. balandžio 20 d., antradienis

Neegzistuojantis skraidantis šuo pripažintas egzistuojančiu


Tai dar viena istorija apie tai, jog mokslininkams niekada nedera būti labai kategoriškiems - net ir neįmanomi dalykai kartais tampa įmanomais. Štai Filipinuose buvo atrasta keista gyvūnų rūšis tuoj po to, kai ji pripažinta neegzistuojanti. O įdomiausia tai, jog rūšies paneigimas ir naujas jos "atradimas" priklauso tam pačiam mokslininkui - Jacobui A. Esselstynui iš Kanzaso universiteto (University of Kansas).

"Kai mes pirmą kartą atvykome į Mindoro salą, vietinis gyventojas, kurį mes pasamdėme kaip vedlį, labai nuodugniai nupasakojo keisto šikšnosparnio išvaizdą ir klausė, kaip šis gyvūnas gali vadintis", - prisimena Esselstynas. Atsakydamas biologas labai mandagiai paaiškino, jog tokios išvaizdos šikšnosparniai tiesiog neegzistuoja.

Tačiau praėjus kelioms dienoms mokslininkui nusišypsojo laimė (o gal ir nelaimė - kai bepažiūrėsi) išvysti keistą padarą, kaip du vandens lašai panašų į vietinio filipiniečio nupasakotą gyvūną. Sumaišyti su kuo nors kitu tokio gyvūnėlio nebuvo įmanoma ir biologui teko atsiprašyti savo vedlio už tai, jog juo nepatikėjo iš pat pradžių.

Verta pažymėti, jog tai ne paprastas šikšnosparnis - nors šis gyvūnas ir priklauso sparnarankių šeimai, tačiau vadinamas skraidančiu šunimi. Šiai naujai gyvūnų rūšiai davė Styloctenium mindorensis pavadinimą.

via

1 komentaras:

  1. Gražutis :) Smagu, kad šis pasaulis mus vis dar sugeba nustebinti - ypač kai stebinami yra mokslo žmonės :D

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin