2010 m. gegužės 5 d., trečiadienis

Šiek tiek gotikinio kino

Pastaruoju metu kine dar galima išvysti keletą neblogų gotikinių kūrinių, tai: Dorian Gray ir Shutter Island. Dėl pirmo filmo, tai daugelis O. Wilde'o fanų gali nusivilti, bet visgi man patiko ši gašlioji versija, nes ji šneka mums suprantama kalba. Didžiai abejoju ar dabartinis žmogus lengvai supras XIX a. pab. potekstes (nors tuometinės problemos adekvačiai svarbios net ir šiandien - grožio kultas, kritus moralė, homoseksualumas ir t.t.). Bet verta pažiūrėti. Be to, geri aktoriai.
Antrasis filmas - Scorsesės pasukimas gotikos link. Matyt, gera knyga, todėl ir gera ekranizacija gavosi. Šaunu, nes tai labai tankiai pulsuojanti gotika - nesusitapatinsite nė su vienu veikėju, o gale apniks absurdas. Pažiūrėkite, jei turite šansų :)


3 komentarai:

  1. Na kur tu ten įžvelgi gotiką "Shutter Island'e"? ;)
    Filmas tikrai netikėtai geras. Bet gotika?..
    Tada ir Green Mile - gotika ;)

    Dorian Gray irgi pakankamai stipru, bet didžioji jo stiprumo dalis - citatose. Ir gal dar Colino Firtho kastinge.

    AtsakytiPanaikinti
  2. pirmas sabloniskas dalykas, be kurio negali apsieiti - tai kokia a la pilis, zinoma, cia mes turime kazkoki neogotikini pastateli, o dar salia exkalejimas, taip pat atitinkantis visus principus. sala - izoliacija, kazkas svetimo, anormalu - velgi labai daznas variantas (susvetimejes miestas ner visgi pats dazniausas fonas). dabar personazai - ne su vienu neina susitapatinti, kas paprastai kine ir siekiama- ziurovas atranda savo heroju ir t.t. cia, deja, trukdo tas personazo dvilypumas. pati istorija sukurta vel sabloniskai - dr.kaligario principu. o dar kitas argumentas - filmas konstruojamas reminimo principu - viena istorija kosiama per kita, dar per pasamone pereina, o galiausiai dar ir ziurovo versija pabaigoje gali atsirasti, jei tas ziurovas ner toks nuovokus. tai ir yra gotikos principai. ir manau, kad sala gotiskesne, nei pats dorianas. kadangi cia tik gotikos rudimentas(dvyniu problematika labai silpnai isryskeja), o sala suzaidzia labai gerai.
    beje, kingas irgi naudojo tuos pacius siaubo principus. tad, tamstos sulyginimas teisingas :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. vakar kaip tik baigiau skaityt Shutter. skaitos lengvai, lb Kinga primena,o pabaigos taip ir neikirtau (absurdas):)

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin