2013 m. vasario 17 d., sekmadienis

Sylvester George Viereck "The House of the Vampire" (1905)


Šis apsakymas skaitomas pirmasis apie energetinius/psichinius vampyrus bei bene pirmųjų darbų apie homoseksualius vampyrus.
Šis romanas buvo gan ilgai draudžiamas, per daug nešvankus aniems laikams pasirodė, tačiau tuo pačiu laikytas labai pasisekusiu kūriniu.
Pati istorija pasakoja apie labai žavų talentingą menininką literatą turtuolį Reginaldą iš Manhattano. Jis turi žymų saloną, yra visų garbinamas, kritikų adoruojamas ir t.t. Šis žavusis vyras turi keistą praeitį, kadangi pats sukdavosi tik sau lygiais talentingais menininkais, dažnas jų po šios draugystės išeidavo iš proto ar šiaip prarasdavo visus savo talentus. Taip nutiko net ir jo slaptai žmonai tapytojai. Tačiau vyriškis visad susiranda kokį talentingą jaunuolį ir panorėjęs (ir apžavėjęs) įkurdina savo namuose. Taip ir susiduriame su jaunuoju Ernestu, kuris pradeda aiškintis keistus naktinius nutikimus, darbų vagystes ir t.t.
Pati knyga yra parašyta labai gražia ir manieringa kalba, viskas šiek tiek primena Dorianą Grėjų (žinoma, nė kiek neprilygsta!), bet irgi galima išsirašyti nemažai citatų. Istorija kiek pamokanti, gali būti aktuali jauniesiems menininkams net ir šiandien, o dar ta žavi istorija, kad galbūt ir pats Šekspyras ar Balzakas buvo tokie vampyrai, siurbę viską iš kitų ir publikavę kaip savo šedevrus. Arba jie tiesiog buvo dieviškieji įrankiai, saugoje pranykstančius šedevrus knygos formoje :) Ši istorija irgi gali patapti puikiu trumpu dienos skaitiniu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin