2010 m. gruodžio 17 d., penktadienis

Sarah Bernhardt ir Drakula



Visai neseniai šnekėjau apie art nouveau, tačiau nepaminėjau, kad svarbiausia ikona menininkams buvo garsi aktorė Sarah Bernhardt. O į mūsų vampyrišką kontekstą ši dama visai puikiai įsimaišo. Jei prisiminsite šikšnosparnio svarbą tam laikotarpiui, tai neturėtų nustebinti faktas, kad Saros mėgstamiausia skrybėlė buvo papuošta šikšnosparnio iškamša. Aš puikiai įsivaizduoju, kaip pritrenkiančiai turėtų atrodyti išskleisti šikšnosparnio sparnai.
Be to, ji turėjo karstą, kurį gavo kaip užgaidą nuo jaunų dienų (ji siekė arba būti pačia garsiausia aktore, arba numirti). Tad visur, kur keliaudavo, tampydavosi su savimi ir tą karstą.
Na, ir kaip čia dar prikergiau Drakulą? Ogi tais pačiais laikais gyveno ir Bramas Stokeris. O Sarah buvo garsi ne tik Paryžiuje, bet ir Londone bei kituose didžiuosiuose miestuose. Ji buvo ištekėjusi už graikų aristokrato Jaques Damalos, kuris tuo metu buvo traktuojamas kaip pats gražiausias vyras visoje žemėje. Jis buvo tikras širdžių daužytojas, vyrai jo bijojo, nes puikiai nujautė, kad jų žmonos gali būti suviliotos ir pražudytos. Ne viena moteriškė nusekė paskui, o jam šias palikus, vargšės žudydavosi. Bramas Stokeris prisipažino, kad jo Drakula buvo dalinai paremtas pagal J. Damalą. Visgi Sarai nebuvo laiminga santuoka, tačiau mane asmeniškai tokių detalių atradimas džiugina :D

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin