2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Anonimas - Knyga be pavadinimo



Šįryt atsikėliau ir pasakiau sau, viskas, pabaigsiu tą anonimo knygą, tik 40 puslapių telikę. Ir ką Jūs žinot - tie paskutiniai puslapiai buvo patys geriausi, kurie viską apvertė aukštyn kojom: tikrai buvo verta skaityti šią knygą.
Iš pradžių kai ją paėmiau, buvo tiesiog sunku įkirsti pirmus 50 puslapių, kol vyko nerangus susipažinimas su knygos veikėjais. Tuo labiau, kad trileris nėra mano žanras. Tačiau tai jokiu būdu nėra prastas pigus trileris. Tai labai gerai mus suvystantis trileris. Galite netgi patys per tuos 50 puslapių šiaip sau atsitiktine tvarka išsirinkti vieną įtariamųjų ir laukti pabaigos, kad sužinotumėte, ar netyčiom atspėjote. Jei atspėsite, tai čia tikrai tik laimės dalykas, nemanau, kad įmanoma iškart įtarti teisingai :)
O visa esmė tokia, kad yra toks išgalvotas miestelis Teksase Santa Mondega, kuriame kas 5 metus vyksta saulės užtemimai (visai nepaaiškinamas reiškinys). Tai vietelė, kurioje daugiausiai žudikų ir šiaip nusikaltėlių, amžinai grituokliaujančių tokiame bare kaip "Tapijoka". Tik visus gaubia niūrios praeities aura apie tokį pamišėlį Kukurūzinį, kuris išgėręs stiklą kukurūzinės degtinės, ima ir ištaško visų smegenis aplinkui...
Ir štai prasidės dar vienas užtemimas, visi bijo pasirodant Kukurūzinio, nes į miestą atvyksta paslaptingi vienuoliai, kažkaip su tuo susiję, antgamtinių bylų detektyvas, istorijoje pasimaišo dar visa grupelė vienaip ar kitaip susijusių žmogystų.
O įdomiausia, kodėl visi perskaitę šią anonimo knygą, miršta? Jei drįsite sužinoti ir perskaityti šią knygą, tai būtinai ją nešiokitės šalia, nes tai gali būti vienintelis ginklas prieš vampyrus, kurie taip gerai užsimaskavę gyvena Santa Mondegoje, o gal ir net mūsų tarpe.

Man visai patiko, kaip knygoje gerai pasisvaidoma apie vampyriškus filmus ir t.t. (liūdna, kad autorius/ė sukritikavo filmą "Alkis" ("The Hunger", 1983), iš to net galėčiau susidaryti nuomonę, kad paslaptingasis knygos autorius gali būti vyras). Visa knyga tikrai sklandžiai skaitosi, kai yra daug mažų skyrių, ir istorijos perspektyvos visad keičiasi su kiekvienu skirtingu personažu. Gale, kad įtampa siaubingai padidėjusi, autorius net pasimėgaudamas tempia gumą atskleisti tolimesnę eigą, stabdymas su tokiomis detalėmis, kaip kokia mergina užsidėjo kokius marškinėlius ir su kokiu paveikslėliu. Tiesiog super parašyta knyga.
Vienintelis minusas man, kaip vampyromanei, buvo tas, kad pasigedau išvystytų vampyrų personažų. Mes tik probėgšmiais gauname į juos žvilgtelėti, tegalėdami susidaryti paviršutinišką įspūdį. Bet galbūt jie aprašyti kitose dviejose dalyse "The Eye of the Moon" ir "The Devil's Graveyard", kurių lietuviai nesiteikia išversti, deja. Labai tikiuosi, kad ši knyga taps filmu, tikrai puiki medžiaga geram filmui apie (deja, baisius) vampyrus :)



1 komentaras:

  1. nu va, man irgi ji, kuo toliau į galą, tuo geriau darėsi, nors daug kas sako, kad painoka knyga, su savo sunkiai suvokiamais dialogais.

    AtsakytiPanaikinti

Blog Widget by LinkWithin