2012 m. gruodžio 31 d., pirmadienis

P. C. Cast, Kristin Cast - "Pažymėtoji"


Šioji knyga buvo paskutinė mano iššūkio knygą, kurią griebiau vakar ir šįryt pribaigiau, neišlįsdama iš pižamos, kol neparašysiu recenzijos. Visgi paskutinė diena, o pažadą įvykdžiau, tad gal laimėsiu knygyno dovanų čekį naujoms vampyriškoms knygoms nusipirkti :) 

"Pažymėtoji" yra pirmoji serijos "Nakties namai" dalis (jų iš viso yra 12, o lietuviai gali gauti net 9 išverstas dalis). Ir man taip patiko ši knyga, kad tikrai tęsiu serijos skaitymą. Gaila, kad tik mūsų bibliotekose šios knygos yra vaikų skyriuje, tai vyresni nei 16 m. kaip ir negali tos knygos gauti, tikra nesąmonė... 
Tai pasaulis, kuriame žmonės ir vampyrai atvirai gyvena tame pačiame pasaulyje. Tik vampyrai yra labai gražūs, talentingi (todėl ir turtingi), tad visi garsiausi menininkai, aktoriai, rašytojai, pasirodo, yra vampyrai. Tačiau virsmas vyksta kitaip, nei mes įpratę: Pėdsekys pažymi kokį tai (tikėtina) paauglį, kuris nugabenamas į vampyrų jauniklių mokyklą ir kelerius metus ugdomas tapti vampyru. Yra šansas, kad kūnas atmes nemirtingumo dovaną ir mirsi, tačiau kurie iškenčia Persikeitimą, tampa gražiu visagaliu vampyru. Šiems nedera gerti žmonių kraujo, mat šitaip aukai įspaudžiamas begalinis įsimylėjimas, auka tampa priklausoma nuo tavęs, kol numiršta. Tad skatinamas hermetiškas vampyrų gyvenimas, deja. 
Pagrindinė istorijos herojė Zoja Redbird yra čerokių kraujo turinti oklahomietė, kurią ypatingai pažymi deivė Niktė. Zojai lemta tapti galingiausia vampyrų kunige, kuri gali valdyti visus elementus. Visa tai šiek tiek priminė "Vampyrų akademiją", tačiau abi knygų serijos išėjo tais pačiais metais (2007), tad negali sakyti, kad viena autorė nukopijavo kitą... 
Kai kas minėjo, kad pradžioje labai neužkabino ši knyga, kas lėmė jos atmetimą. Išties, kai kas nemoka rašyti pabaigos, bet šiai knygai nepasisekė su siaubinga pradžia. Man ir norėjosi mesti ją lauk. Bet kai iškenčiau pirmus 30 psl., tada prasidėjo įdomesnė dalis. 
Įdomu tai, kad tai bendras motinos ir dukters darbas. Net baltai supavydėjau jaunajai autorei, kad turi tokią mamą, su kuria gali rašyti vampyriškas knygas, nesibaiminansama atvirai šnekėti apie paauglių problemas (pvz. oralinio sekso vartojimą kaip gumos kramtymą senesniais laikais ir pan.). 
Ši knyga labai sužadino norą pasidomėti Amerikos indėnų istorijomis. Visgi žadu gyventi jų žemėje, tad būtų atitinkamai atiduota pagarba tikriesiems čiabuviams. 
O dar po knygoje vaizduotų apeigų, užsimaniau nusipirkti penkias žvakes: raudoną, geltoną, mėlyną, žalią ir violetinę :) 
Beje, taip pat pasirašytas kontraktas dėl šios knygos 5 dalių virsmą į komiksus, bei nuo 2011 m. nupirktos 5 dalių teisės į ekranizaciją. Pirmą filmą, berods, žadėjo sukurti jau kitais metais, tai reikės laukti :) Kažkaip nelabai gerai, jei "Vampyrų akademija" ir "Nakties namai" bus ekranizuojami tuo pačiu metu, kai istorijos pernelyg panašios...

4 komentarai:

  1. Duoda duoda vaikų skyriuj knygas suaugusiems, ašen nevieną ėmiau iš ten :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As tikiu, kad duoda kaikuriuose miestuose vaiku skyriuje, bet stai Vilniuje Mazvydas, kuris turi didziausius lobius, suaugusiems duoda tik tiems, kurie studijuoja vaiku literatura, jokiu kitu isimciu. Kauno centrine biblioteka turi atskira pastata, kuris irgi yra tik vaiku sventove, et :)

      Panaikinti
  2. O manęs ši istorija taip ir neužkabino... Kankinausi su pirma dalimi iki pat galo, laukiau, gal kas pasikeis ir susižavėsiu, bet... :) Nežinau, ar knygos stilius čia kaltas...? Rodos, per daug "natūraliai" aprašinėjama ta visa visuomenė, kur vampyrai gyvena tarp žmonių, bet ji man pasirodė tokia paviršutiniška ir neįtikinanti, kad paskui visą knygą ir sekė tas jausmas, vis daugiau per daug nelogiškų, netikėtų arba priešingai - per daug nuspėjamų dalykų - įvyksta. :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. puikiai suprantu tamstytes pozicija :) zinoma, cia jei netenka per daug susidurti su varguoliskomis fantazijomis apie vampyru mokyklas ar paaugliu terpeje, tai tokios knygos tikrai negali buti per daug patrauklios. man, deja, kai teko pakesti keleta tokiu istoriju, tai si pasirode viena geresniu adekvaciame kontekste :)

      Panaikinti

Blog Widget by LinkWithin