2013 m. liepos 15 d., pirmadienis

Abraham Lincoln Vampire Hunter (2012)


Tik prieš kelias dienas pažiūrėjau šį filmą, kai lėkiau į biblioteką Naujajame Orleane (taip, aš vis dar čia, ilgiau, nei tikėjaus) ir pamačiau šį rekomenduojamą filmą, tad staigiai jį griebiau prie savo knygų krūvos. 
Apie knygą žinojau nuo jos išleidimo laikų, tačiau niekad nebuvau amerikofilė, tad visokie linkolnai manęs neviliojo, tačiau kai iškart sumąstė kurti filmą ir jį prodiusavo Timas Burtonas, tai nebuvau tokia laiminga, nes klausiau vis savęs, kodėl klasikiniai vampyrai neišeina į ekranus taip lengvai, kaip kažkokie linkolnai vampyrų žudikai? Ir šiaip galima suprasti, jei jau pagrindinis veikėjas bus vampyrų žudikas/medžiotojas, tai vampyrai, kaip taisyklė, bus baisūs ir šlykštūs, ir t.t.
Tad visai nesidomėdama pradėjau žiūrėti šį filmą ir labai greitai atpažinau vietoves. Juk viskas buvo nufilmuota Naujajame Orleane ir jo apylinkėse. Būčiau žinojusi, būčiau nuolankiau į šį filmą žiūrėjusi. Labai tikėtina, kad aš filmavimo metu buvau šiame mieste. Na, bet bus dar tų vampyriškų filmų Naujajame Orleane!
Istorija kiek įdomi tuo, kaip vampyrus įpaišė į Amerikos valstijų pilietinio karo kontekstą. Tad pietuose, pasirodo, nuo konkistadorų laikų įsiveisė vampyrai, kurie ypač mėgo juodaodžius vergus/maisto šaltinį. Ir neatsitiktinai juodaodžių emancipacinis sukilimas susijęs su vampyrų vasalų kovomis. Kaip sakant, maistas ėmė reikalauti savo teisių pietuose. Na, o Abė nuo mažens susidūręs su skaudžia vampyriška dalia, kaip tikras Amerikos ūkiškas žmogus, paėmęs į rankas ne kokį įmantrų pistoletą ar špagą, bet sunkų kirvį. O dar kai atsiranda šalia keistas draugelis su pernelyg madinga šukuosena ir akiniais nuo saulės ir pamoko Abrahamą žudymo paslapčių, šis sėkmingai kovoja su blogiu iš pietų ir kaip visi žinome iš istorijos, šiaurė nugali.
Naujasis Orleanas ir Annės Rice palikimas tampa kliše populiariojoje vampyriškoje literatūroje. Vampyrai įsitaisę plantacijose šalia Naujojo Orleano, netgi filmavimas vyko Oak Alley plantacijoje, kuri buvo Louis de Pointe du Lac namai filme "Interviu su vampyru". Ir šiaip tas labai tipiškas konfederatų susiejimas su tokiu blogiu kaip vampyrai, ar net kad blogis nuo ispaniškų šaknų (nors prie ispanų Luizianos valstija, kuri buvo trečdalis dabartinės JAV teritorijos, siekanti nuo Kanados iki Meksikos įlankos, ir suklestėjusi ne prie prancūzų, bet prie ispanų) yra gan rasistinis siauro mąstymo padarinys. Po šiai dienai lotynų ir ispanų palikuonys nėra mėgstami JAV, nors senais laikais Meksikai priklausė beveik visos JAV pietinės valstijos, o mūsų istorijos vadovėliuose šito nieks nenori mokinti), tačiau tuo tarpu labai apeliuoja į tą juodaodžių emancipaciją ir išlaisvinimą nuo vergijos. O kaip žinia, tie patys juodaodžiai kentėjo dar daug dešimtmečių iki kol gavo tikras žmogaus teises. Kaip bebūtų, rasizmas iki šiolei čia gyvas, kad ir kaip žmonės stengtųsi atrodyti tolerantiški.
Šiaip kaip bebūtų, man labai patiko blogietis Adam (Rufus Sewell), toks senas dailus elegantiškas vampyras, gyvenantis gražiuose rūmuose tarp pelkių. Skamba labai romantiškai. Deja, jis labai lengvai krenta nuo Abės kirvio...



Įvertinimas: kaip žinia, aš vertinu vampyrų įvaizdį, o čia jie visi šlykščiais veidais, kaip iš "30 Days of Night", tad deja liūdna dėl to. Vienintelis Adam atrodo gerai ir, žinoma, daugeliui gali apeliuoti Henris (gerasis vampyras su per dideliu tarpu tarp akių).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin