2013 m. liepos 15 d., pirmadienis

The Lady and Her Monsters: A Tale of Dissections, Real-Life Dr. Frankensteins, and the Creation of Mary Shelley's Masterpiece - Rosseane Montillo


Pavadinimas labai gremėzdiškas, bet visiškai atitinka senų laikų milžiniškus aparatus, kuriais moklsininkai bandė atrasti gyvybės ir sielos paslaptį.

Knyga yra tikras istorinių šaltinių saldainiukas, kuris nupasakoja, kaip Mary Shelley buvo natūralus savo laiko produktas. Mums šiandien atrodo keista, kaip moteris (!) galėjo sukurti tokį fantastinį kūrinį apie prikeltą žmogų-monstrą? Tačiau nuo XVIII a. Apšvietai įsigalėjus, visokio plauko mokslininkai pradėjo keisčiausius eksperimentus, kaip Galvanis pradėjo keistas fantastines teorijas, kad varlės (ir kiti gyviai) savyje talpina elektros sklidiną skystį, nes eksperimento metu, leidžiant elektros srovę, tos varlės judėdavo. Ir kaip kiti mokslininkai atradinėjo savas teorijas. O didžiausias visuomenės susidomėjimas pasiekdavo viršūnę, kai tipiškai per Užgavėnių festivalių laikotarpį buvo atliekamos viešos autopsijos. Tai buvo naujasis cirkas. O ką kalbėti apie tokius šou, kai elektros srove buvo bandoma prikelti žmogų ir kurio kūnas judėjęs kaip gyvas? Galit įsivaizduoti žmonių šoką!


Knyga pilna ir istorijų apie lavonų vagis (resurrectionists), kurie lavonais aprūpindavo gydytojus ir eksperimentatorius. Suprantama, kad tai natūralus būdas geriau pažinti žmogaus kūną (o tai kaip ilgai žmonės tikėjo, kad gimda keliauja kūnu ir gali uždusinti moteris), tačiau lavonų paklausa pasidarė tokia didelė, kad keli banditėliai ėmė žudyti žmones dėl gero atlygio. Tai, žinoma, sukėlė moralės ir etikos klausimus, todėl buvo rasta kita išeitis - sunkius nusikaltėlius nubausti ne tik mirties bausme (pakarimu), bet ir vieša autopsija. O tuometiniams žmonėms buvo tai didesnis siaubas nei pati mirtis, nes kaip jis bus prikeltas paskutinę teismo dieną, jei jo kūnas bus išskrostas ir supjaustytas į mažas dalis?


Mary Shelley istorija yra ne ką mažiau įdomi nei jos "Frankenšteinas". Vien jau jos motina, anų laikų feministė, Mary Wollstonecraft buvo tikrai nepaprasta persona, galima sakyti, viena pirmųjų seksualinės revoliucijos moterų. Mary tevų namas buvo netoli viešų kartuvių, tad jau tam tikri groteskiški vaizdai nebuvo jai svetimi. O ir jos tėvas William Godwin (mėgstu aš šią pavardę, "neatsitiktinai" mano uošvis yra William Goodwin) buvo intelektualus žmogus, pas kurį rinkdavosi daugelis kitų žmonių, kurie irgi eksperimentavo su kūnais ir atnešė naujoves iš Vokietijos apie gotiškąjį romaną. Mary visad slapta klausydavosi šių pokalbių, tad dabar labiau suprantama, iš kur pas ją buvo tokios žinios ir fantazija.


Visiems rekomenduoju griebti šią knygą, jei tik įmanoma ją kažkokiu būdu gauti ir Lietuvoje (na, juk yra elektroninės versijos). Jei tik mokykloje būčiau skaičius kažką panašaus, biologija ir fizika būtų atrodžiusios daug įdomesnės disciplinos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Blog Widget by LinkWithin